Jak powstaje czekolada Choice?
Nasza czekolada bierze swój początek daleko stąd – w zachodniej Afryce. Tam, na plantacjach o zrównoważonym ekologicznie procesie uprawy dojrzewają kabos, czyli owoce kakaowca. Dojrzałe kabos ruszają w podróż do Belgii, miejsca słynącego z produkcji najlepszych na świecie czekolad. Belgijska czekolada ma taką renomę, ponieważ tamtejsi mistrzowie poddają ziarna wyjątkowo skrupulatnej selekcji.
Przygotowane mieszanki ziaren są prażone tradycyjną metodą, czyli w skorupkach. Dzięki temu nie tracą uzyskanego w procesie prażenia smaku i aromatu. W następnym kroku ziarna są mielone i mieszane z cukrem i mlekiem pochodzącym od lokalnych dostawców, po czym masa jest rozdrabniana aż do uzyskania idealnie gładkiej struktury. Ostatnim etapem jest konszowanie, a więc wielogodzinne wyrabianie czekolady aż do uzyskania pełnego, wyrazistego smaku. Zajmuje się tym mistrz konszowania.
Tak przygotowana czekolada ma doskonałą jakość oraz idealną zawartość kakao. Do manufaktury Choice’a, przyjeżdża w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Z niej powstają nasze wyśmienite trufle, pralinki i gianduje.